Wat is een helix piercing?
De helix piercing is natuurlijk al een aantal jaren razend populair in Nederland en wij snappen wel waarom. Je kunt het zo gek maken als je wilt omdat er eindeloos veel mogelijkheden zijn. Van een subtiel bolletje tot een hele rij piercings achter elkaar. Twijfel jij om er een te laten zetten? In deze blog lees je wat een helix piercing precies is, hoe het zit met de plaatsing en hoe je een goede nazorg kunt leveren. Ook ontdek je twee verschillende soorten die je kunt laten zetten. Schieten is verboden tegenwoordig. Lees dus snel verder!
Hoe wordt de helix piercing gezet?Het woord helix in een helix piercing staat eigenlijk voor ‘opgekruld’ of ‘spiraalvormig’. Dit komt natuurlijk overeen met de bovenkant van je oor, ook een mooie krul. Piercings die hier worden geplaatst worden daarom helix piercings genoemd. Er zijn verschillende mogelijkheden waar je hem wilt laten plaatsen. Zo kun je hem aan de voorkant laten plaatsen en dit heet ook wel een forward helix genoemd. Wil je hem toch liever aan de bovenkant of in het midden van je oor? Het is allemaal mogelijk. Na het aftekenen wordt de helix piercing met een scherpe piercingnaald gezet.
Ontdek de ball closure ring en de labretDaarnaast is het ook mogelijk om te kiezen uit twee soorten van de helix piercing. De eerste is de ball closure ring en heeft als voordeel dat het een eenvoudig kliksysteem heeft. Hierdoor hoef je de oorpiercing niet dicht te draaien. Ook viezigheden blijven niet achter omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een schroefdraad. Je hebt ook geen vaste staafdikte en de lengte varieert ook. De tweede mogelijkheid is de labret en deze bestaat uit een recht staafje met een vlak plaatje. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en kleuren en dat maakt het zo’n fijn model.
De geneesperiodeHet is wel belangrijk dat je een helix piercing laat zetten bij een goede piercer. Dit komt omdat het in je kraakbeen wordt gezet en dit heeft een flinke nazorgperiode nodig. Het geneest het snelst als je het laat zetten met een scherpe piercingnaald. Kraakbeen geneest langzamer dan een gaatje in je oorlel en daarom moet je rekening houden met een geneesperiode van ongeveer zes tot negen maanden. Je kunt gebruik maken van een warme zoutoplossing voor je piercings of een milde piercingzeep. Als je het één keer per dag goed schoonmaakt gaat de genezing sneller.
Maak je gebruik van zeep, dan kun je dit het beste onder de douche doen. Zo hoef je niet moeilijk te doen met een scheef hoofd onder de kraan. Ook is het belangrijk dat je de helix piercing zoveel mogelijk uit de zon houdt en dat je er niet mee gaat baden of zwemmen. Een sauna bezoek kan je ook beter even laten. Dit is belangrijk om infecties te voorkomen of dat er een bultje op je oor komt. Het zou zonde zijn als je een helix piercing niet meer kunt dragen.
Wat te doen bij ongemakken?Toch kan het gebeuren dat je bij een helix piercing een bultje ontdekt na verloop van tijd. Er zijn meerder oorzaken zoals een kleine bacteriële infectie of door te veel aan littekenweefsel. Dit is in principe niets om je zorgen over te maken omdat het over algemeen best vaak voorkomt. Ook door invloeden van buitenaf is het mogelijk om een bultje te krijgen. Je hebt er verder weinig last van. Het enige is dat het wat gevoelig kan zijn of dat het gaat jeuken. Mocht je er meer last van krijgen dan ga je naar de piercer of de huisarts.